Legături

 
 
 
 
 
 
 
   
                        
 
  
                                                                                                                                         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Relații cu publicul

Meteo

Statistica Online

Calendar

Lun
Mar
Mie
Joi
Vin
Sâm
Dum
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Activități de talie europeană

Joi, 06/04/2017 - 09:01

 

 

 

 

Activități de talie europeană

În perioada 25-30 martie curent Asociația Euroregiunea Siret-Prut-Nistru (AESPN) a desfășurat activități, ce au vizat obiective de anvergură, precum: promovarea raioanelor din Republica Moldova în spațiul Uniunii Europene, identificarea de parteneri, inițierea de proiecte punctuale de dezvoltare. Din componența delegației au făcut parte dnii: Ion Leucă, președintele raionului Glodeni, vicepreședinte Strategie și Dezvoltare Regională al Asociației Euroregiunea Siret-Prut-Nistru, conducător al delegației; Iurii Garas, președintele raionului Edineț; Vasile Marandiuc, președintele raionului Sîngerei; Mihail Popa, președintele raionului Strășeni; vicepreședinții Anatolie Caduc, Briceni; Iurie Răileanu, Cimișlia; Vitalie Josanu, Drochia; Vera Patrașcu, Hîncești; Constantin Vlas, Hîncești și Serghei Lăcustă, vicepreședintele raionului Ungheni. Echipa executivă a asociației sus-menționate a fost reprezentată de: Dumitru-Tudor Jijie, director executiv; Adrian Adăscăliței, consilier Afaceri Europene; Maria - Simona Cuciureanu, consilier în Afaceri Europene și Gheorghe Frunză, responsabil logistică.

Agenda evenimentelor preconizate a fost destul de încărcată, așa că pentru ziua de 25 martie la Iași, România a fost organizată întrevederea delegației cu dl Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, președintele Asociației Euroregiunea Siret-Prut-Nistru, în cadrul căreia s-au discutat aspecte, ce țin de buna desfășurare a activităților asociației. În cea de-a doua zi a urmat primirea oficială la Consiliul Județean Maramureș, unde au fost prezentate aspecte cu privire la modalitățile de implicare ale Consiliului Județean Maramureș în proiecte din Republica Moldova. Paralel s-a pus în discuție extinderea parteneriatelor existente și eventuala aderare la Euroregiunea Siret-Prut-Nistru.

Pe 27 și 28 martie membrii delegației au luat parte la lucrările Congresului European al Autorităților Locale, ediția a III-a, desfășurate în Cracovia, Polonia. S-a reușit semnarea acordului- parteneriat între Asociația Euroregiunea Siret-Prut-Nistru și Institute for Eastern Studies Varșovia; Institute for Eastern Studies, care este inițiatorul și organizatorul mai multor evenimente de anvergură, dedicate Europei Centrale și de Est precum Forumul Economic Krynica Zdroj (supranumit Davos – ul Estului), Forumul UE – Ucraina, Congresul European al Autorităților Locale Cracovia. Obiectivele Institute for Eastern Studies țin de crearea unui climat favorabil dezvoltării cooperării economice și politice între țări ale Uniunii Europene și vecinătatea sa estică. AESPN este partener instituțional începînd cu anul 2016 pentru evenimente punctuale, organizate de către Institute for Eastern Studies. Acordul de parteneriat a fost semnat de către domnul Ion Leucă și Zygmunt Berdychowski, președintele Institute for Eastern Studies. Congresul European al Autorităților Locale este cel mai mare eveniment de acest gen din Europa. Și în acest an a fost depășită cifra de 2000 de participanți din țări precum: Belgia, Croația, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Republica Moldova, Rusia, Serbia, Slovacia, Spania, Ucraina, Ungaria.

Principalul instrument de lucru al Congresului îl reprezintă panelurile de dezbateri. Pe parcursul a două zile au fost organizate 80 de paneluri și au fost dezbătute teme de interes pentru administrațiile locale în context european. Șase membri ai delegației au avut statut de invitați speciali. Panelul „Business Tourism - A Development Opportunity for Cities and Regions” a fost evocat de invitatul special dl Ion Leucă, care a făcut o prezentare a raionului Glodeni.

Pe agenda de lucru au fost incluse primiri oficiale și vizite de studiu. Inițial membrii delegației au vizitat Woiewodatul Malopolska, unde s-au întîlnit cu dl Kazimierz Barczyk, președintele Asociației Powiatelor, vicepreședinte al Parlamentului Regional. S-a discutat despre posibilitatea cooptării în calitate de partener a raioanelor din Republica Moldova în proiecte culturale și de mediu, gestionate de voievodat. S-au pus la dispoziție scrisori de intenție privind semnarea de acorduri de colaborare cu powiat-uri din cadrul voievodatului.

A urmat o vizită de studiu la incineratorul de deșeuri „Krakowski Holding Komunalny SA”, proiect finanțat cu fonduri europene, dat fiind faptul că administrațiile publice locale din Republica Moldova s-au arătat cointeresate de tema gestionării deșeurilor solide. În orașul Tarnow (este al doilea oraș ca importanță în cadrul voievodatului Malopolska și are statut de comună cu rang de powiat) a fost organizată întîlnirea cu dl Roman Ciepiela, primarul orașului care a prezentat pe larg strategia de dezvoltare a orașului, fundamentarea și modul de implementare a acesteia.

Revenită în România delegația a mers într-o vizită de studiu la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud. Pe parcursul întîlnirii au avut loc discuții privind dezvoltarea parteneriatelor bilaterale între județul Bistrița-Năsăud și raioane ale Republicii Moldova. Vizita de studiu a selectat obiective de natură medicală și culturală, renovate cu fonduri europene. S-a discutat despre activități viitoare, ce ar urma să implice unități de profil din unele raioane ale Republicii Moldova, membre ale Euroregiunii Siret-Prut-Nistru.

Potrivit participanților delegației, vizita întreprinsă a fost un prilej oportun de a stabili relații de cooperare și conlucrare, schimb de experiență și asimilare de noi practici.

Victoria VASILOS