Parteneriate

 
iasi - logo.PNG
 
 
sigla-cjph-desktop.png
 
consiliul-judetean-bistrita-nasaud.jpg
 
 
 
 
 
   
                        
 
  
                                                                                                                                         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Deși este perioada vacanței, pedagogii din Petrunea au onorat cu entuziasm invitația la dialog cu Președintele raionului

Mie, 04/07/2018 - 13:41

2_10.JPG

Președintele raionului Glodeni, Ion Leucă, a efectuat marți, 3 iulie, o vizită de lucru în satul Petrunea, care s-a încadrat în șirul întâlnirilor sale cu angajații instituțiilor de îmvățământ din raion pentru a vedea situația din domeniu la fața locului. La întâlnire a fost prezent primarul localității, Iurie Nastas.

În debutul discuțiilor a fost efectuată o retrospectivă a acțiunilor autorităților pentru susținerea pedagogilor și altor categorii din sfera socială. În context a fost amintit faptul că satul Petrunea a fost conectat la magistrala de gaz. Au fost gazificate gimnaziul și grădinița. ”Astăzi semnăm contractul, iar săptămâna viitoare începem lucrările de conectare la gazoduct a gospodăriilor. La prima etapă vor fi conectate 67% de gospodării”, a spus primarul Iurie Nastas. Primarul a anunțat că a fost, de asemenea, înregistrat contractul privind instalarea sistemului de canalizare a satului, proiect realizat în colaborare cu Fondul Ecologic Național. Anterior s-a dat în exploatare, după renovare, Oficiul Centrului Medicilor de Familie Petrunea.

Directorul Gimnaziului Petrunea, Zinaida Lazari, a făcut o recapitulare a activității instituției: ”Înregistrăm succese la studii, mai ales în ultimii ani. Totuși, avem unele doleanțe: să fie revăzută formula de finanțare a instituțiilor de învățământ preuniversitar ”per elev”, pentru că numărul de copii în școli se micșorează în contextul problemelor demografice și al migrației populației. O altă problemă este faptul că participarea la diverse proiecte educaționale este condiționată cu limita de 200 de elevi în cadrul instituției,  pe care o considerăm drept discriminatorie. De asemenea, am dori să găsim mai multe posibilități suplimentare de motivare a profesorilor pentru a-i menține în profesie. Și am mai solicita autorităților raionului sprijin în reparația clădirii școlii. Chiar dacă nu există pericol pentru viața și sănătatea copiilor, totuși clădirea necesită reparație”.

Președintele raionului a specificat că necesitatea revizuirii principiului „banul urmează elevul” de finanțare a instituțiilor de învățământ conform numărului de elevi a fost deja abordată în discuția dintre APL Glodeni și autoritățile centrale. ”Trebuie să fim mai sensibili în abordări, să găsim soluții, împreună cu Guvernul, cu consilierii raionali, pentru a nu închide școli și  pentru a nu crea disconfort copiilor în școlile care funcționeză. Ce ține de motivarea nemonetară a profesorilor, parteneriatele externe oferă această posibilitate Consiliului Raional Glodeni.  În total, cca 500 de persoane din raionul Glodeni, printre care numeroși profesori și elevi, au avut ocazia să viziteze orașe și atracții turistice din unitățile teritorial-administrative cu care avem acorduri de înfrățire - din România, Polonia, Letonia”, a menționat Ion Leucă.

Președintele a dat asigurări că va interveni pentru a găsi soluții și pentru alte propuneri ale pedagogilor din Petrunea. 

Participanții la întâlnire au apreciat drept utile discuțiile interactive purtate și au lansat Președintelui raionului invitația de a vizita și alte instituții sociale din localitate.  

7_3.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9_3.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6_3.JPG