Parteneriate

 
iasi - logo.PNG
 
 
sigla-cjph-desktop.png
 
consiliul-judetean-bistrita-nasaud.jpg
 
 
 
 
 
   
                        
 
  
                                                                                                                                         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ion Leucă, alături de prim-miniștrii Republicii Moldova și al României, a participat la Forumul Președinților Euroregiunii Siret-Prut-Nistru

Mie, 28/02/2018 - 09:23

01_0.jpg

 

Președintele raionului Glodeni, Ion Leucă, a participat marți, 27 februarie la Forumul Președinților Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, eveniment ce a fost onorat de Prim-miniștrii Republicii Moldova și al României, Pavel Filip și Viorica Dăncilă. Forumul a pus în discuție modalitățile de intensificare a cooperării la nivel local dintre Republica Moldova și România.

În calitatea sa de Vicepreședinte al Euroregiunii Siret-Prut-Nistru,  Ion Leucă, a adresat  un cuvînt de salut participanților și a declarat că principala misiune a Euroregiunii este interconectarea APL de nivelul II ale Moldovei cu administrațiile județene din România în diferite domenii, începînd cu cel economic și social și pînă la cel educațional și cultural. ”Acest cadru ne oferă posibilitatea să preluăm bunele practici europene de dezvoltare cu impact benefic asupra unităților teritorial-administrative și asupra consolidării relațiilor interumane”, a spus Ion Leucă.  În context a fost menționat faptul că apartenența la organizația ”Euregiunea Siret-Prut-Nistru” sporește atractivitatea investițională a raioanelor și satelor din Republica Moldova.  

Euroregiunea Siret-Prut-Nistru, fiind o asociere benevolă și o platformă de exprimare liberă și egală, reprezintă un cadru excelent de colaborare moldo-română, bazată pe oportunități și soluții comune. ”În cadrul Euroregiunii votul de la Glodeni este egal cu votul de la Iași, iar cel de la Ungheni esten egal cu cel de la Prahova”, a menționat  Ion Leucă. Astfel, în calitate de Președinte de raion și ca simplu cetățean, Ion Leucă a mulțumit contribuabililor statului român pentru ajutorul frățesc care a fost acordat în utlimii ani, în special pentru modernizarea instituțiilor preșcolare  și preunivesitare. ”Din cele 29 de instituții preșcolare din raionul Glodeni 24 au fost renovate cu banii donați prin intermediul relațiilor dintre Republica Moldova și România”, a specificat Președintele raionului Glodeni.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a apreciat activitatea platformei, care reunește 29 de raioane din Republica Moldova, municipiul Bălți, UTA Găgăuzia și trei județe din România - Iași, Prahova și Bistrița-Năsăud. „Această platformă este extrem de necesară pentru stabilirea de noi parteneriate, pentru efectuarea schimbului de experiență și de bune practici”, a spus premierul. Astfel, Pavel Filip a îndemnat autoritățile locale, membre ale Asociației Euroregiunea Siret-Prut-Nistru, să valorifice din plin oportunitățile oferite în acest format de cooperare.

Prim-ministrul român, Viorica Dăncilă, a confirmat că Executivele de la Chișinău și București intenționează să extindă buna colaborare existentă la nivelul central pe segmentul administrației locale, această cooperare fiind esențială pentru parcursul european al Republicii Moldova. Oficialul român a subliniat și relevanța activităților desfășurate de Asociație, menționând necesitatea intensificării schimburilor interculturale.

Asociația Euroregiunea Siret-Prut-Nistru a fost constituită în anul 2005. Scopul acesteia este de a îmbunătăți relațiile între comunitățile locale și autoritățile centrale, pentru a asigura dezvoltarea sustenabilă și echilibrată a regiunilor. Activitățile Asociației acoperă domenii variate de interes, de la economie, infrastructură, agricultură și dezvoltare rurală, până la educație, societate informațională și cultură.

Imagini foto: www.gov.md; www.facebook.com

3b.jpg

1a_3.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2_5.jpg

3_0.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3a_0.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4b.jpg