Parteneriate

 
consiliul-judetean-bistrita-nasaud.jpg
 
 
iasi - logo.PNG
 
 
sigla-cjph-desktop.png
 
 
 
 
consiliul-judetean-bistrita-nasaud.jpg
 
 
consiliul-judetean-bistrita-nasaud.jpg
 
 
                        
 
                                                                                                                                         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O întîlnire la Moara Domnească

Taburi primare

Lun, 04/08/2014 - 12:34

În scopul unei mai bune informări a cetățenilor din localitatea Moara Domnească privind importanța și beneficiile parcursului european al țării, dl Victor Zubcu, viceministrul dezvoltării regionale și construcțiilor, împreună cu dnii Valeriu Țarigradschi, președintele raionului, și Nicolae Uncuță, șef-adjunct al oficiului teritorial Bălți al Cancelariei de Stat, au întreprins o vizită de lucru în localitatea dată. La drept vorbind, puțini au fost din acei, care s-au interesat de procesul de edificare a societății noastre democratice, bazate pe valorile Uniunii Europene, de noile modificări, ce vor surveni odată cu aderarea țării noastre la marea familie europeană. Oricum, în pofida publicului restrîns numeric, viceministrul s-a referit la subiectul forte pentru moldoveni, adică integrarea europeană, ce înseamnă de fapt pentru noi un model nou de dezvoltare. Potrivit dlui Zubcu, UE e frumoasă prin normativele ei de viață. În țările europene persoanele cu dizabilități sunt pe picior de egalitate și se observă o abordare corectă de atitudine a demnitarilor în raport cu cetățenii. Viceministrul a subliniat, că un bun model legat de UE sunt locuințele sociale, destinate păturilor social-vulnerabile, tinerilor specialişti, familiilor cu mulţi copii şi persoanelor cu dizabilităţi. 

- Sunt făcuți deja pași siguri în această direcție, exemplul raioanelor Criuleni, Glodeni și municipiul Chișinău, care au beneficiat deja de astfel de locuințe în prima etapă de implementare a „Proiectului de Construcţie a Locuinţelor pentru Păturile Socialmente Vulnerabile în Republica Moldova”, proiect realizat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și finanțat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE).

În cea de-a doua fază sunt incluse orașele Călărași, Briceni și Sîngerei, - a informat viceministrul. În anul curent pentru raionul Glodeni din Fondul Național de Dezvoltare Regională au fost alocați 4,400 mln de lei. Trebuie să avem capacitatea de a valorifica cît mai eficient acești bani. 

Oaspetele de la Chișinău s-a referit la investițiile oferite de UE și la exportul produselor moldovenești pe piața europeană. Localnicii din Moara Domnească, însă, și-au expus păsul cît privește traseul central aglomerat, pe care circulă camioanele de mare tonaj, s-au arătat indignați de starea indicatoarelor existente în sat, ce orientează turiștii spre locurile frumoase și pitorești, s-au interesat ce va fi mai departe cu agricultura moldovenească etc. Oaspeții de la capitală și demnitarii din raion au răspuns la întrebările adresate de săteni, unele din ele au fost luate în vizorul autorităților locale.

 

 

                                                                                                                                                                                              Victoria Vasilos