Parteneriate

 
iasi - logo.PNG
 
 
sigla-cjph-desktop.png
 
consiliul-judetean-bistrita-nasaud.jpg
 
 
 
 
 
   
                        
 
  
                                                                                                                                         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Președintele raionului Glodeni, Ion Leucă, a participat la solemnitatea dedicată eroilor căzuți în Afganistan

Sâm, 10/02/2018 - 12:16

1_1.jpg

Tradițional, în luna februarie în Republica Moldova au loc activităţi de consemnare a Zilei comemorării celor căzuţi în războiul din Afganistan. Printre primele din țară, autoritățile din raionul Glodeni au organizat sîmbătă, 10 februarie, un miting în memoria eroilor acestui război, în contextul celei de-a 29-a aniversări a retragerii trupelor sovietice din Afganistan.

Evenimentul a întrunit veterani, primari ai localităților, alți oaspeți din raion și din țară. Printre partcipanții de onoare au fost Președintele raionului Glodeni, Ion Leucă, însoțit de vicepreședinții Oxana Albu  și Victor Țarigradschi și de secretarul Consiliului Raional, Vasile Pelin; Președintele Uniunii Veteranilor Războiului din Afganistan, Mihail Mocan; Președintele Organizației raionale Glodeni, Nicolae Glavan; locţiitorul comandantului Centrului militar Bălţi, Eduard Loghin, șeful Inspectoratului Raional de Poliție, Viorel Damian.  

 

2_1.jpg

Ion Leucă a menționat în discursul său că participă cu mare tristețe  la evenimentul de comemorare a eroilor căzuți în  Afganistan, pentru că însuși a participat la lupte armate pentru apărarea independenței și integrității Republicii Moldova în 1992 și poate împărtăși emoțiile veteranilor.  ”Cît de controversată ar fi participarea armatei sovietice în Războiul din Afganistan, nimeni nu poate contesta fapta Dumneavoastră eroică. Ați topit cu sîngele propriu zăpada din munții Afganistanului. Meritați respectul profund al nostru, al generațiilor mai tinere pentru că ați îndeplinit exemplar operațiunile de luptă, ați manifestat curaj și eroism. Iar noi, participanții la conflictul armat de pe Nistru, atunci cînd vă aveam alături pe Dumneavoastră, ne simțeam mult mai siguri”, a menționat Ion Leucă.  În opinia sa, nici astăzi, cînd s-au scurs 29 de ani după retragerea definitivă a armatei sovietice din Afganistan, fapta ostașilor  care au participat la acest război nu se uită și nu se va uita deacum încolo. ”În  numele Consiliului Raional, al tuturor locuitorilor raionului Glodeni, mă închin în fața Dumneavoastră! Să trăiți, să trăiască Republica Moldova!”, a conchis Președintele raionului. 

Mihail Mocan a remarcat că se simte responsabil și onorat să participe la mitingul în memoria camarazilor căzuți în luptele din Afganistan, în fața monumentului din orașul Glodeni care a fost înălțat printre primele în Republica Moldova. ”Acest fapt s-a datorat  inclusiv  perseverenței și simțului patriotic al Președintelui Organizației raionale Glodeni a Uniunii Veteranilor Războiului din Afganistan, domnului Nicolae Glavan.  În pofida oricăror dificultăți, inclusiv de ordin economic, asemenea monumente astăzi există aproape în toate centrele raionale. Iar acest fapt denotă că memoria ostașilor, precum și recunoștința față de veteranii acestui război, rămîne sacră pentru cetățenii Republicii Moldova”, a spus Președintele Uniunii Veteranilor Războiului din Afganistan. 

 1a_0.jpg

Președintele Organizației raionale, Nicolae Glavan, a anunțat că  în total 203 persoane din raionul Glodeni au participat în Războiul din Afganistan, dintre care patru au decedat pe cîmpul de luptă: Alexandru Goncearuc din s. Cuhnești, Anatolie Spijavca din s. Iabloana, Vasile Cocorean din s. Danu și  Victor Coseric din s. Sturzovca. Alți 20 au decedat reveniți acasă, în urma rănilor și bolilor suferite. În memoria ostașilor căzuți în timpul luptelor, dar și celor decedați ulterior  a fost ținut un minut de reculegere.  Mitingul a fost succedat de depunere de flori la Monumentul Eroilor Războiului din Afganistan, din centrul orașului Glodeni, precum și de masa de pomenire. 

Text: @www.glodeni.md

Imagini foto: Victor Romaniuc (”Cîmpia Glodenilor”)

2a.jpg

3.jpg

3a.jpg

4.jpg

5.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

15.jpg

16.jpg

18.jpg