Parteneriate

 
consiliul-judetean-bistrita-nasaud.jpg
 
 
iasi - logo.PNG
 
 
sigla-cjph-desktop.png
 
 
 
 
 
 
   
                        
 
  
                                                                                                                                         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Raionul Glodeni a aprobat Planul de măsuri pentru prevenirea Pestei Porcine

Vin, 28/09/2018 - 14:41

1_31.JPG

Președintele raionului Glodeni, Ion Leucă,  a convocat, vineri, 28 septembrie, ședința Comisiei pentru Situații Excepționale a raionului Glodeni pentu a examina situația în contextul pericolului apariției Pestei Porcine Africane.

La subiect au fost prezentate rapoarte de către Vladimir Maican, Șef  Direcția Raională pentru Siguranța Alimentelor Glodeni; Serghei Boboc, ÎS ”Întreprinderea pentru Silvicultură Glodeni”, și  Valeriu Svistun, Director ÎS ”Rezervația Naturală ”Pădurea Domnească”.

Membrii Comisiei au aprobat Planul de măsuri pentru prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane pe teritoriul  raionului  Glodeni, care prevede:

  • Direcția Raională pentru Siguranța Alimentelor Glodeni:

Va asigura prelevarea probelor de la mistreți în urma vânatului ori pieirii, cu transportare  la laboratorul acreditat;

Va acorda suportul profesional și informațional altor autorități implicate (pliante, informații etc. ).

  • ÎS ”Întreprinderea pentru Silvicultură Glodeni”, ÎS ”Rezervația Naturală ”Pădurea Domnească”, Asociația Vânătorilor și Pescarilor:

Vor întreprinde măsuri urgente în vederea depistării cadavrelor de mistreți;

Vor amenaja spații necesare și în număr suficient, destinate prelucrării primare  a vânatului, dotate corespunzător, în conformitate cu cerințele minime de igienă și biosecuritate;

Vor organiza și efectua recoltarea prin vânat a mistreților, vulpilor și șacalilor pe tot parcursul anului, cu cote suplimentare aprobate.

  • Inspecția Ecologică Glodeni:

Va identifica și sancționa persoanele care cresc în captivitate mistreți în lipsa autorizației.

  • Inspectoratul de Poliție Glodeni:

 Va organiza în comun cu Direcția Raională pentru Siguranța Alimentelor Glodeni operațiuni destinate depistării transportării ilicite de animale și comercializării ilicite a produselor de origine animală (în special a cărnii de porcină).

Va combate împreună cu Direcția Raională pentru Siguranța Alimentelor Glodeni și APL comerțul stradal neautorizat și organizarea tîrgurilor de animale neautorizate.

  • Filiala Glodeni SA ”Drumuri Rîșcani”  în comun cu Direcția Raională pentru Siguranța Alimentelor Glodeni  și APL:

Vor institui în caz de necesitate puncte de dezinfecție pe drumurile publice  aflate în gestiune, cu semnalizarea corespunzătoare în conformitate cu prevederile  Regulamentul rutier .

  • Autoritațile  Publice Locale de nivelul I:

Vor asigura logistica necesară aplicarii măsurilor de combatere și eradicare a Pestei Porcine Africane în caz de necesitate;

Vor asigura fondurile necesare în caz de necesitate pentru desfășurarea activităților de combatere și eradicare  a Pestei Porcine Africane;

Vor arganiza campanii de informare a cetățenilor deținatori de porcine;

Vor informa Direcția Raională pentru Siguranța Alimentelor Glodeni despre cazurile de distrugere a culturilor agricole  (porumb, lucernă  etc.)  și împreună vor gestiona procesul de distrugere prin inhumare  a plantelor afectate.

2_24.JPG