Parteneriate

 
iasi - logo.PNG
 
 
sigla-cjph-desktop.png
 
consiliul-judetean-bistrita-nasaud.jpg
 
 
 
 
 
   
                        
 
  
                                                                                                                                         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Situația cu apele reziduale din Glodeni se află sub controlul autorităților raionului

Mar, 13/02/2018 - 11:02

Președintele raionului Glodeni, Ion Leucă a prezidat luni, 12 februarie, ședința Comisiei pentru Situații Excepționale a raionului Glodeni. Agenda ședinței a avut o singură chestiune - cu privire la starea bazinelor de acumulare a apelor reziduale la stația de epurare de pe teritoriul fabricii de zahăr ”Magt-Vest” SRL Filiala Glodeni. Pe lîngă membrii comisiei, la ședință au partipat primarii orașului Glodeni și satului Hîjdieni.

A fost audiată informația prezentată de Secția Situații Excepționale a raionului Glodeni, Inspecția Ecologică Glodeni, precum și de administrația fabricii de zahăr. Gheorghe Magdîl, Directorul ”Magt-Vest” SRL, a dat  asigurări că nu există risc al unei situații excepționale în legătură cu stocarea apelor reziduale și că își asumă răspunderea pentru buna funcționare a sistemului în următoarele 4-5 luni.    

Președintele raionului Ion Leucă a cerut o conlucrare eficientă și un schimb de informații operativ și corect dintre toate părțile responsabile de starea bazinelor de acumulare a apelor reziduale. Chiar dacă la moment nu există pericol de rupere a barajelor bazinului, Secția Situații Excepționale va elabora un plan de intervenție rapidă pentru buna gestionare a unei eventuale situații excepționale. Centrul de Medicină Preventivă Glodeni va face o analiză a calității apei la suprafața bazinului de acumulare, iar în funcție de rezultate care ar atesta inofensivitatea apei – se va identifica posibilitatea de evacuare a acesteia.  

Ion Leucă a menționat că, anterior, s-a adresat cu o scrisoare pe numele Prim-ministrului Republicii Moldova, Pavel Filip, cu privire la problema stației de epurare a apei de pe teritoriul fabricii de zahăr din Glodeni, prin care cere sprijin în soluționarea durabilă a acestei chestiuni.